Hudiksvall bygger för framtiden

Hudiksvall växer och utvecklas. För att möta framtidens behov breder nya och moderna stadsmiljöer ut sig där människor kan interagera med varandra och med havet. Havsläge Hudik är ett omfattande stadsutvecklingsprojekt där nya bostäder, parkområden, lekplatser och en långsträckt strandpromenad ska utgöra länken mellan havet och staden.

PÅ KATTVIKSKAJEN vetter röda, träfasadsbeklädda hus mot kanalen. Arkitekturen är nutida, men flirtar samtidigt med Möljens karakteristiska sjöbodar som blivit något utav en symbol för Glada Hudik. Här rullar vågorna in precis bredvid porten, och man kan ta kajaken ut på havet efter morgonkaffet. Kattvikskajen är en del av Havsläge Hudik som innefattar utvecklingen av tre nya bostadsområden utmed Hudiksvallsfjärden – alla med en unik karaktär.

– Kattvikskajen är en utveckling av stadskärnan som nu växer ut till havet. Här är inriktningen att det ska vara tät stad. På Djupestrand är det bostäder i mindre skala i naturmiljö. Västra Hamnen är så pass stort att det blir som en egen stadsdel där det är planlagt för förskola, äldreboende, livsmedelsbutik och andra centrumfunktioner. Där ska man kunna leva och bo utan att behöva ta sig till centrum varje dag eller behöva ta bilen någon annanstans, förk-larar stadsarkitekt Emma Nordebo Snygg.

De tre bostadsområdena har en sak gemensamt.
– Strandpromenaden går som en röd tråd genom hela Havsläge Hudik. Politikerna har också tryckt väldigt hårt på att den inte får äventyras. Det har varit jätteviktigt att allmänheten ska kunna gå längs vattnet, förklarar Emma.

Djupestrand i det östra hamnområdet är redan färdigställt medan det på Västra Hamnen i söder pågår planeringsarbeten. På Kattvikskajen i norr, närmast stadskärnan, har halva bostadsområdet färdigställts. Det har varit viktigt att området är tillgängligt för alla.

– På Kattvikskajen blir det publika lokaler i markplan, just för att det inte bara ska bli en bostadsyta. Här finns redan schweizeriet och restaurang Köttbaren. Så redan nu har vi besöksmål – oavsett om man bor här eller inte.

Den mark som Kattvikskajen och Västra Hamnen breder ut sig på har tidigare varit otillgänglig industrimark. Men nu tar man alltså tillvara på ett av de mest attraktiva lägena i Hudiksvall.

– Det är attraktivt att bo i ett havsnära läge. Och ska vi jobba med ett hållbarhetstänk för framtiden så är det bra att bygga bostäder centralt, på mark som inte används. Det innebär en ekologisk hållbarhet i och med att vi nyttjar redan förbrukad mark som inte innehåller naturvärden. Det är en ekonomisk hållbarhet att vi bygger tätt och inte behöver bygga ut infrastrukturen så långt. Sedan är det en social hållbarhet att vi har en blandning utav hyresrätter och bostadsrätter, radhus och flerbostadshus, samt att vi skapar många mötesplatser mellan husen, menar Emma Nordebo Snygg.

På Kattvikskajen är det promenadavstånd till allt man kan tänkas behöva i vardagen; stadskärnans butiker och restauranger, buss, tåg, bageri, frisör och mataffär. Även det är en viktig hållbarhetsfaktor.

– De som bor här kommer i stort sett att vara fotburna – hoppas vi. Då undviker vi också transporter överlag. På både Kattvikskajen och på Västra hamnen har det varit stort fokus på hållbar mobilitet; alltså gång och cykel i första hand. Vi har även förberett för kollektivtrafik och redan byggt busshållplatser, berättar Emma.

De nya stadsdelarna är en central pusselbit i stadens utveckling. Kommunens ambition är nämligen att Hudiksvall ska växa och bli fler invånare.

– Från kommunens sida försöker vi ligga steget före. Vi är redan igång med att upphandla konsulter för att projektera gator och VA, så infrastrukturen är på plats och markanvisningen är gjord. Manegen är krattad.

Inspiration till arkitekturen har hämtats från Hudiksvalls karakteristiska sjöbodar.

Text och foto: Emma Danielsson

Porträtt på Emma Nordebo Snygg

Emma Nordebo Snygg

Gör: Stadsarkitekt
Bor: Delsbo